Остани свързан

Абониране

Абонирайте се и получавайте Hello!Bg

абонирай се

Излиза документалната сензация „Интервюта с Путин“

25.07.2017

Човешкото лице на руския президент разкрива книгата „Интервюта с Путин“, която събира записите от десетки срещи между изтъкнатия американски кинорежисьор и документалист Оливър Стоун и президента на Русия Владимир Путин. Разговорите протичат с прекъсвания в продължение на повече от две години, в които екипът на режисьора получава безпрецедентен достъп до лидера. В тези уникални изповеди за първи път руският държавен глава е подложен на „кръстосан разпит“ и отговаря на всякакви въпроси, без ограничение в темите и формулировката им. Разговорите се водят като между равни, в неформална обстановка. Президентът е заснет да тренира на крос тренажор, след като е играл хокей, докато храни коня си… 

Идеята за интервютата се раждат по време на първото пътуване на Стоун до Москва за среща с Едуард Сноудън, за когото също снима филм. Първото интервю с президента Путин е от 2 юли 2015 г., а последното – от 10 февруари 2017-а, след встъпването на Доналд Тръмп в Белия дом.

Документалният филм в четири части, базиран върху тези интервюта, бе излъчен през юни и в САЩ, и в Русия. Издателство „Милениум“ сензационно издава книгата съвсем скоро след тв премиерата на лентата по телевизия „Шоутайм“, която е част от корпорацията СBS.

Заснетият документален материал естествено като обем надхвърля лимитите за филм и голяма част от него не стигна до екрана. В книгата обаче разговорите са публикувани без съкращения. Тя съдържа с 40% повече информация от лентата и представлява пълната стенограма от срещите. По този начин „Интервюта с Путин“ дава възможност на читателя да се запознае в дълбочина както с дискутираните проблеми, така и с отношението на руския лидер към тях.

Стоун без притеснение поставя въпросите за отношенията между Русия и САЩ, за обвиненията в намесата на руски хакери в последната предизборна кампания в Щатите, за действията на Русия в Сирия и спрямо „Ислямска държава“, за конфликтите в Близкия изток, Кавказ, Украйна и Средна Азия, за разговорите му с Клинтън, Джордж Буш, Барак Обама и Тръмп, както и редица лични въпроси, които варират от навиците и предпочитанията му до най-интимни страни на неговия живот.

Оливър Стоун е интервюирал редица противоречиви личности от цял свят – израелският лидер Бенямин Нетаняху, покойните вече държавни глави на Куба и Венецуела – Фидел Кастро и Уго Чавес и други политици – и винаги се е стремял да бъде обективен и честен.

Режисьорът е изявен критик на американската външна политика. Тезите му са залегнали и в книгата „Премълчаваната история на САЩ“, написана в съавторство с историка Питър Кузник, която у нас е тиражирана също от „Милениум“. В нея авторите подлагат на съмнение всички изконни митове на американизма и рушат националните икони.

Стоун е автор на над 25 игрални и документални филма, носител е на четири награди „Оскар“ и други престижни кино отличия.

„През 1977-а журналистът Дейвид Фрост единствен интервюира Ричард Никсън след аферата „Уотъргейт“. Четиресет години по-късно на мен се пада жребият да задам всички неудобни въпроси на Владимир Путин. Ако той е най-големият враг на Америка, поне трябва да чуем и неговата гледна точка.“ Така очертава целта на проекта си режисьорът.

„Това е психология“ - Путин „има някаква ментална власт над САЩ. Създава се една такава истерия, параноя“, заявява Стоун в интервю за „Росийская газета“ след излъчването на филма. Той изтъква, че руският президент „доста си пати в този живот“ от различни критики. „Трудно ще откриеш друг такъв злодей. Как може да си съчетание от Хитлер и Сталин, при това и най-богатият човек на света. Просто Супермен“, казва с ирония режисьорът. Личните му впечатления от Путин са, че е „харизматичен, учтив, човек с обаяние“, държавник, който „не се стреми към експанзия на Русия“. „Мистър Путин е един от най-важните световни лидери и тъй като САЩ го обявиха за свой враг, един велик враг, много е важно да чуем какво иска той да каже“, изтъква Стоун.

Перфектният превод от английски на „Интервюта с Путин“ е на Татяна Чипева.


Анкета